Varčevanje za varno finančno prihodnost

542
varčevanje

Živimo v svetu nenehnih sprememb, tehnologija vse bolj napreduje, vse hitreje pridobivamo vse več in več znanja o različnih področjih življenja in človekovega delovanja, vse kar je nekoč veljalo za težko dosegljivo, danes postaja realnost. Da, tudi poleti v vesolje, postajajo tržna niša. Glavno vprašanje, ki se pojavlja, ko razmišljamo o vseh dobrinah, ki si jih želimo imeti je, kako smiselno varčevati in kaj početi, da bo varčevanje v prihodnosti prineslo tisto, kar si najbolj želimo.

Naši dedki in babice (še vedno) pravijo: »zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača«. Čeprav se zdi zastarelo, še vedno velja, da lahko le ustrezno varčevanje poskrbi za varno prihodnost. Iskreno povedano – kdo bo zanjo poskrbel, če ne mi sami? Če se vam ob tem zastavi vprašanje, ali je ustvarjanje varne prihodnosti enostavno, vas moramo opozoriti, da varčevanje zahteva določeno mero (samo)discipline, vodi pa do dosege zadanih ciljev.

Čemu varčevati?

Ste se kdaj zaustavili in analitično razmislili, kakšen bi bil želen cilj varčevanja, ki ste si ga zadali? Če niste, vam priporočamo, da najprej poskrbite za to, da si vzamete čas in razmislite, katere so tiste dobrine, dejavnosti oz. sanje, ki jih želite v svojem življenju doseči ter naredite osebni načrt varčevanja, ki bo vodilo do zadanega cilja. Ciljev je nešteto, lahko so osredotočeni na družino in dejavnosti povezane z njo, na prijatelje in družabno življenje, zagotavljanje dodatne stabilnosti v obdobju upokojitve, lahko pa so cilji povsem usmerjeni v vaše osebne želje (morda nov avto, stanovanje, počitniški objekt ali pa neizpolnjeno otroško željo, ki globoko v vaši podzavesti čaka na svojo priložnost).

varčevanje

Možnosti varčevanja

Varčevanje je posameznikom na voljo v različnih oblikah, odvisno od vaših želja oz. potreb. Za vse, ki že danes mislite tudi na obdobje po upokojitvi so na voljo skladi življenjskega cikla, kjer lahko varčujete odvisno od svoje starosti in želenega tveganja. Mladi se boste zagotovo odločili za bolj tvegane, dinamične sklade, ki vam dolgoročno ponujajo večje donose, starejši pa se boste verjetneje vključili v sklade, ki sicer ponujajo manjše donose, hkrati pa manjše tveganje. Varno obdobje upokojitve si lahko zagotovite tudi z dodatnim pokojninskim zavarovanjem, ki bo poskrbelo za dodatno pokojnino. V času, ko predstavljate aktivno prebivalstvo se morda pomena dodatnih sredstev ne zavedate, verjemite pa nam, da boste za svojo odločitev sami sebi hvaležni takrat, ko bodo vaši prihodki naenkrat manjši, dodatna pokojnina, ki ste jo privarčevali, pa bo finančno stanje občutno izboljšala.

Varčevanje v naložbenih skladih je izbira tistih, ki želite varčevati z različnimi nameni. Tudi tu se v ospredje postavijo vaše želje in potrebe, pa tudi vaš slog življenja. Babice in dedki lahko z naložbenimi skladi poskrbite za sredstva, ki jih bodo lahko pri šolanju, nakupu svojega prvega avtomobila ali stanovanja, hvaležno porabili vaši vnuki. Na enak način lahko za finančno stanje svojih otrok poskrbite starši.

Ljubitelji potovanj in udobja lahko z varčevanjem v naložbenih skladih poskrbite za varčevanje, ki vas bo pripeljalo na sanjsko destinacijo, pa naj bodo to topli Maldivi ali pa hladna Islandija. Prepričani smo, da boste domov pripeljali zakladnico novih spominov, ki vas bodo spodbudili, da si zastavite nove cilje varčevanja ter jih ponovno dosežete. Ker konec koncev štejejo le izpolnjene sanje.