Kartuše in tonerji ter razlike med njimi

1404
kartuše in tonerji

Dejstvo je, da sta kartuše in tonerji najbolj pogosta pojma, kar se tiče tiska. Vsi vemo, da imata praktično enako funkcijo, saj nam pomagata natisniti želeno besedilo ali sliko. Tako kartušo, kot toner, moramo namestiti v tiskalnik, da lahko začnemo s samim tiskom. Ker je tisk dandanes nekaj povsem vsakdanjega, se tudi omenjeni materiali pogosteje uporabljajo, kot pa v preteklosti. Nekateri si celo upajo trditi, da tisk zamira. Vendar dejstvo je, da je na svetu še vedno veliko prebivalcev, ki prisega na otipljivo obliko besedila ali slike.

Kartuše in tonerji so torej material, ki ga uporabljamo za tisk. V kolikor se za odločate za nakup novega tiskalnika, je dobro, da se pozanimate o stroških, ki sledijo. Nakup potrošnega materiala je torej v veliki meri odvisen od uporabnika in potrebe. Prav zaradi teh dveh razlogov, se morate prepričati o ceni potrošnega materiala oziroma kartuš in tonerjev ter narava dela. Verjemite, razlika je velika, če se odločate za napravo, ki vam bo služila v pisarni ali pa doma.  Veliko ljudi je mnenja, da so kartuše in tonerji ena in ista stvar. Vsekakor pa je resnica drugačna. Potrebno je, da se zavedate, da so kartuše in tonerji popolnoma različna izdelka, ki tudi delujeta na drugačen način. Res pa je, da imata enak namen, ki služi preslikavi dokumenta iz računalnika v fizično obliko (papir).

Ker so ljudje pogosto zmedeni glede kartuš in tonerjev, si lahko preberete kakšne so pravzaprav razlike med tema dvema produktoma.

Kartuše in tonerji ter njihova najbolj opazna razlika

Tudi če se sliši še tako banalno, se glavna razlika skriva ravno v velikost. Po velikosti so tonerji fizično večji, kratuše pa običajno manjše za kakšen centimeter ali dva. Največja razlika pa niti ni tako opazna, je namreč v sami vsebini. Tonerji, ki so namenjeni laserskim tiskalnikom, namreč vsebujejo prah, medtem ko se v kartušam skriva tekočina oziroma barva.

Tonerje se uporablja za laserske tiskalnike

Laserski tiskalniki vsebujejo tonerje, saj s pomočjo njih tiskajo. V njihovi sestavi je laser, ki na bobnu spremeni pol. Na teh mestih se nato prime prah, ki se zapeče preko določene ogrevalne enote. Odtis se pozna preko podajalnih valjev na listu papirja.

Kartuše uporabljajo za brizgalne tiskalnike

Inkjet oziroma brizgalni tiskalniki so nasprotje laserskih tiskalnikov. Inkjet tiskalniki za svoje delovanje potrebujejo kartuše, ki vsebujejo tekočino oziroma barvo. Nameščene so na tak način, da puščajo barvo v glavo tiskalnika. Slednja je najbolj pomemben sestavni del inkjet tiskalnika. Njegovo delovanje je izredno preprosto, daj premika glavo levo in desno po materialu (papir) in nanj, s pomočjo igle, riše pike. Če se odločate za nakup inkjet oz. brizgalnega tiskalnika, se priporoča, da ima čim večjo ločljivost. Namreč večja ločljivost pomeni, da je tiskalnik zmožen narisati več pikic na isto površino papirja in na določeni razdalji. V primeru, da je ločljivost tiskalnika večja, je tudi sama slika ostrejša.

Ker se kartuše in tonerji uporabljajo v tiskalnikih, so tudi povezani s samimi napravami. V kolikor se odločate za nakup nove naprave za tisk, upoštevajte še nekaj dejstev. Brizgalni ali inkjet tiskalniki so pri tisku bolj počasni, kot laserski, ki z enim samim valjem prenesejo celotno stran na papir. V kolikor se boste odločili za laserske tiskalnike vedite, da tovrstna naprava ne občuti velike razlike med tiskom celotne strani ali parih besed. Inkjet tiskalniki so pri tem drugačni, saj tiskajo vsako piko posebej. Vsekakor pa je kvalitetna tiska boljša pri laserskih tiskalnikih, kot pri kartušah.

Pojem kartuše in tonerji znajo zmesti marsikaterega uporabnika. Če se odločaš za nakup materiala za pisarno ali dom, klikni tukaj in preveri ponudbo ugodnih kartuš in tonerjev.