Olje črne kumine so našli v grobniki egiptovskega faraona Tutankamona

1228
olje črne kumine

Črna kumina je eno najstarejših zelišč, kar jih pozna človek. Črno kumino so uporabljali že faraoni, o njej je govoril prerok Mohamed, z njo so se zdravili antični Grki.

Olje črne kumine so našli v grobnici mladega egiptovskega faraona Tutankamona, saj naj bi bilo olje dobra popotnica v onostranstvo. Egipčani so ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni, za pomirjanje razdraženih želodcev po bogatih pojedinah, kraljica Nefretete naj bi olje uporabljala za lepše in bolj svetleče lase ter za nego svoje kože. Uporabljala naj bi ga tudi lepa kraljica Kleopatra. Muslimanski prerok Mohamed naj bi večkrat izjavil, da naj ljudje uporabljajo črno kumino, saj zdravi prav vse bolezni, razen smrti. Tako, da črna kumina že mnogo stoletij spremlja človeka in mu pomaga pri zdravljenju in lajšanju najrazličnejših tegob.

Tudi v današnjem sodobnem svetu ima olje črne kumine svoje pomembno mesto pri zdravljenju številnih bolezni. Nepogrešljivo je pri zdravljenju astmatičnih težav, tako pri ljudeh kot pri živalih. S svojimi blagodejnimi učinki pomirja simptome in zdravi astmo. Uporablja se ga tudi pri zdravljenju kašlja, oslovskega kašlja ter celo bronhitisa.

Kot smo že omenili, so ga že egipčanski faraoni uporabljali za zdravljenje želodčnih težav. Tudi danes se olje črne kumine uporablja v ta namen. Zdravi in pomirja želodec in želodčne težave, spodbuja presnovo, odpravlja težave z zaprtjem ali z drisko. Odpravlja občutek napetosti v želodcu in odpravlja pojav vetrov. Olje blagodejno vpliva tudi na težave z zgago, pospešuje prebavo in na splošno dobro deluje na celotna prebavila.

Olje bi lahko z malo poguma označili kar za čudežno zdravilo, saj vpliva na zmanjšanje izpadanja las in za ponovno rast las, tako, da si nekateri olje vtirajo v lasišče za preprečevanje plešavosti. Dokazano pa je, da krepi lase in da so lasje po uporabi olja čvrstejši in močnejši. Olje črne kumine čudovito deluje tudi na kožo. Pomaga pri regeneraciji, pomladitvi in obnovitvi kožnih celic in koži vrača sijaj in gladkost. Kožo ščiti pred izsušitvijo in na ta način preprečuje staranje kože in upočasnjuje nastajanje starostnih gubic. Koža je veliko bolj elastična in prožna.

olje črne kumine začimbe

Ne samo, da olje vpliva na naš mladosten izgled, z uživanjem olja v naš organizem vnašamo številne elemente, kot so jod, magnezij, selen, cink in baker, ki izjemno dobrodelno učinkujejo na srčno žilni sistem, zmanjšujejo možnost srčnega infarkta in bolezni ven ter znižujejo krvni tlak. Vse to telesu omogoča boljše delovanje in vpliva na dobro zdravje in počutje. Podobno kot aspirin tudi olje črne kumine redči kri in na ta način zmanjšuje možnost nastanka krvnih strdkov in infarkta. Poleg tega olje blagodejno vpliva na celice v telesu in na biokemično razmerje ter s tem neposredno tudi zmanjšuje možnosti nastanka depresije.

Ima pa olje črne kumine še celo vrsto pozitivnih vplivov na človeško telo. Deluje kot antioksidant, telo razstruplja in čisti. Vpliva na odvajanje vode, se pravi da deluje kot diuretik in s tem čisti telo in spodbuja delovanje sečnih organov. S svojim zdravilnim delovanjem omili simptome sladkorne bolezni in upočasnjuje njen razvoj. Umirja simptome ledvičnih vnetij in poleg vsega tega še spodbuja libido. Ženske ga že stoletja uporabljajo za umirjanje menstrualnih težav, okrepitev porodnih krčev, blagodejno deluje na nastajanje mleka mlade mamice.

Olje črne kumine je še eno od tradicionalnih začimb, ki človeka spremlja pravzaprav že od samega začetka civilizacije. Naši predniki so izjemno dobro poznali črno kumino in so njene blagodejne učinke znali izjemno dobro uporabljati sebi v prid. Dolga stoletja je črna kumina predstavljala eno najboljših zdravil, kar so jih poznali in razširjena je bila po celotni takratni civilizaciji. Ljudje so svoje znanje o uporabi črne kumine prenašali iz roda v rod in na ta način se je znanje o njenih blagodejnih učinkih ohranjalo mnogo stoletij. V dvajsetem stoletju, z razvojem sodobne medicine, pa so stara, tradicionalna zdravila v večini primerov padla v pozabo. Ljudje smo se čedalje bolj zanašali na dosežke sodobne medicine, ki so nedvomno ogromni, posledično pa je staro znanje o naravnih zdravilih počasi tonilo v pozabo. Šele v zadnjem času, ko smo počasi začeli ugotavljati, da sodobna medicina vendarle nima prav vseh odgovorov na naše zdravstvene težave, smo spet postopoma začeli odkrivati stara, tradicionalna zdravila, ki lahko s svojim delovanjem odlično dopolnijo znanje sodobne medicine. Na ta način se je v uporabo ponovno vrnila tudi črna kumina in s svojimi blagodejnimi učinki  nam pomaga pri zdravljenju velikega števila bolezni, pri lajšanju simptomov in nam na ta način ponovno lajša naše zdravstvene težave.