Kako izbrati primeren sup?

1026
sup

Supanje je najhitreje rastoči šport na vodi, imeniten razmah pa doživlja predvsem med rekreativci in tistimi, ki iščejo zanimivo aktivnost za popestritev svojih počitniških dni. Povpraševanje je torej izjemno, temu pa sledi tudi ponudba – na voljo imamo zelo pestro zbirko raznolikih sup desk, vesel in še mnoge druge dodatne opreme, ki lahko povsem spremeni izkušnjo pri supanju ali pa vsaj postavi piko na i nepozabnemu doživetju na morju. Vse to, če le izberemo primeren sup. Vas zanima kako izbrati sup?

Univerzalne rešitve žal ni – supi so na voljo v različnih izvedbah, posamezni modeli pa so pisani na kožo bolj ali manj omejenim skupinam uporabnikov. Jasno je, da se izkušeni uporabniki ne bodo posluževali supov za začetnike, prav tako se začetniki ne bodo dobro znašli na tekmovalnih supih. Težko je torej priporočiti izbiro, ki bi ustrezala vsem, lahko pa brez težav opredelimo nekatere najpomembnejše lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri supa.

Pomembno je seveda to, da izberemo kakovosten izdelek, po možnosti priznanega proizvajalca oziroma uveljavljene znamke. Ker so supi lahko precej dragi, ta lastnost še posebej izstopa. Ne smemo se pustiti zapeljati mikavnim ponudbam, ki ponujajo kompletno opremo za polovico cene običajnega supa, saj verjetno ne gre za posebej kakovostne izdelke. Tudi, če ponudbe sploh ne poznamo, se je pametno posvetiti primerjavi različnih opcij in ugotoviti, katera izbira bo najboljša. Hitro lahko ugotovimo, katere znamke slovijo kot kvalitetne in katere ne.

Izbira supa prav tako ne sme biti odvisna od cene. Gre za precejšnjo investicijo, zato mnogi kupci iščejo prihranke, a nesmiselno je izbirati v nižjem cenovnem razredu. Prav zato, ker bo treba vložiti kar nekaj denarja, je pametno izbrati izdelek, ki bo najbolje upravičil investicijo, to pa gotovo niso najcenejši supi. Tudi začetniki bodo morali za sup nameniti vsaj kakšnih tisoč evrov, če k temu dodamo še dodatno opremo, pa stroški še narastejo!

Na koncu je pomembno tudi to, za kaj nameravamo sup uporabljati. Gre za zelo vsestranske deske, ki jih lahko nenazadnje uporabljamo tudi le za počivanje in sprostitev. Poleg tega lahko tudi začetniki izberejo kakšen naprednejši sup, če ga imajo opcijo prej preizkusiti in osvojiti potrebne osnovne spretnosti stoječega veslanja.