Tek za vsesplošno zdravje in dobro počutje

3486
tek

Verjetno ste že mnogokrat slišali, da je gibanje osnova za zdravo in dolgo življenje. Včasih podobne izjave, ki jih slišimo prav povsod postanejo skoraj klišejske, zato smo v spodnjih odstavkih izpostavili nekaj strokovno podkovanih razlogov. Na podlagi njih lahko trdimo, da je tek res tista vsesplošno koristna dejavnost, ki je ne boste obžalovali! Ob razcvetu dvoranskih športov, pojavu povsem novih načinov vadbe kot sta CrossFit in Zumba ter priljubljenosti treningov v fitnesu,  včasih pravzaprav pozabimo na tisto najbolj osnovno vadbo – tek. Zakaj je prav tek na samem vrhu, ko govorimo o vsesplošno koristnih vadbah pa več v nadaljevanju.

3 preprosti razlogi zakaj izbrati tek

  • Tek je ena izmed redkih vadb, ki zahteva zgolj minimalni finančni vložek. Poskrbeti moramo namreč zgolj za dobro obutev in udobna oblačila, ostalih stroškov pa pravzaprav ni. Pozabite lahko na mesečne članarine, prevoz do dvorane in drago športno opremo – tek je dostopen prav vsem!
  • Spet druga prednost teka je v tem, da lahko svojo vadbo opravite kar na prostem, kjerkoli v bližini vašega doma ali pa v bližnjem parku. Danes večina izmed nas vse od časov šolskih klopih ogromen del dneva preživi znotraj doma, šol, pisarn, nakupovalnih središč, ipd. Tek na prostem je tako odlična priložnost, da ponovno stopite v stik z naravo in pozabite na stres, ki vas morda spremlja na drugih področjih življenja.
  • Ne glede na starost, spol in druge hobije je tek perfekten povezovalec ljud Postane lahko družaben dogodek, kar vam nudi dodatno motivacijo za gibanje in redni trening.

Vplivi teka na zdravje

Strinjamo se torej lahko, da je tek široko dostopna vadba, ki jo lahko združimo z nekaterimi drugimi življenjskimi užitki – gibanje v naravi in druženje z najbližjimi. Kako pa tek v resnici vpliva na naše zdravje in počutje? Za vas smo zbrali nekatere najbolj pomembe in znanstveno dokazane vplive teka na zdravje. Naj vas pri treningu motivira tudi dejstvo, da študije ne govorijo o profesionalnem teku, temveč zgolj o povsem povprečno hitrem in intenzivnem teku.

tek rekreacija

  • Študije so pokazale, da tek pomaga preprečiti debelost in sladkorno bolezen. Pri tem naj vas vodi dejstvo, da je najbolj učinkovit trening tisti, ki ga izvajate v rednih intervalih. Pomemben učinek teka se pozna tudi po sami vadbi, saj ta dejavnost vašemu telesu pomaga, da hitreje porabi kalorije tudi po končanem treningu.
  • Z rednim tekom vaše kosti in sklepi postanejo občutno odpornejši in močnejši. Številne študije so pokazale, da tek poveča vašo kostno maso in celo pomaga preprečiti kostne bolezni, ki so povezane s staranjem.
  • Znanstveniki tek povezujejo z dolgo življenjsko dobo! Tudi, če se ukvarjate z zgolj minimalno telesno vadbo (30 minut na dan, 5x na teden), lahko to bistveno podaljša vašo življenjsko dobo.

Tek bistveno izboljša našo vzdržljivost, pomaga pri nabiranju mišične mase, hkrati pa telesu pomaga ohranjati optimalno maščobno kompozicijo celega telesa. Ena izmed prednosti teka je tudi njegov pozitiven vpliv na zdravje srca in ožilja ter na krepitev srčne mišice. Poleg tega pa tek pozitivno vpliva tudi na vaše možgane in sposobnost učenje ter pomnjenja.

Pridobite več informacij o pozitivnih učinkih teka na vaše zdravje, lepoto in počutje ter nasvetov za pravilno tehniko teka.

Kaj se dogaja v vašem telesu med tekom?

V trenutku, ko stopite na prosto in začnete s tekom začne vaše telo porabljati ATP energijske molekule, ki so sestavljene iz hrane. V zgolj 10-ih minutah teka se v našem telesu že začnejo dogajati tudi spremembe na globlji ravni. Telo namreč začenja porabljati maščobe in glukozo.

Če povzamemo zgoraj napisano, lahko torej z gotovostjo trdimo, da tek združuje prednosti številnih načinov vadbe. Prav pozna pomlad pa je idealen čas za začetek nabiranja vaše tekaške kondicije!